Steenhouwerij

Wie zijn we

Meuwissen Steenhouwerij is een familiebedrijf dat zich sinds 1994 toelegt op het verwerken en bewerken van allerlei soorten natuursteen. Met puur vakmanschap en toewijding zijn we in staat om in onze steenhouwerij van de hardste steensoorten marmer, graniet en leisteen elk gewenst product te maken. Daarbij maken we gebruik van de meest geavanceerde zaag-, slijp- en afwerkingstechnieken, zowel machinaal als handmatig. Al onze ervaring en expertise passen we toe om hoogwaardige en ambachtelijke producten te produceren met de juiste vorm, maat en elke gewenste afwerking. En dat voor de meest uiteenlopende toepassingen. Zowel binnenshuis als buitenshuis. Van aanrechtbladen, douchebakken en vensterbanken, tot muurelementen, traptreden en grafmonumenten. Wij staan al 20 jaar garant voor gedegen advies, uitstekende service en de hoogste kwaliteit.

Natuursteen

Natuursteen is de verzamelnaam voor steensoorten die gedurende een periode van vele duizenden tot miljoenen jaren in of aan het aardoppervlak worden gevormd door geologische processen die de uiteindelijke uitstraling en eigenschappen bepalen. Dat maakt elk deel natuursteen uniek en daardoor verschillen zelfs de onderlinge steensoorten ook weer van elkaar. Zowel van structuur, kleur als hardheid. Meuwissen verwerkt over het algemeen de drie belangrijkste natuursteensoorten graniet, marmer en leisteen. Deze natuursteensoorten komen voor het grootste deel uit de steengroeve van Carrières du Hainaut in België, beroemd door met name haar zogenaamde Blauwe Steen. Omdat de Blauwe Steen niet poreus is en kleurvast, geniet hij vlug wereldfaam en siert hij vele magistrale bouwwerken. Deze Belgische Blauwe Hardsteen is een compacte, donkere kalksteen, ontstaan in een ondiepe en warme zee door het samenklitten van talrijke fossielen in een koolstofhoudende modder. Blauwe Hardsteen bestaat uit verschillende soorten fossielen die uitzien als witte vlekjes in een donkere grondmassa. Door de natuurlijke vorming van het materiaal ontstaan er zwarte aders en vlekken.

Graniet is vooral aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur in te herkennen. Het rijke kleurenspel van graniet komt doordat de steen vooral uit kristallen bestaat. Graniet is hard, niet poreus en waterbestendig, bestand tegen zuren, vorstvrij en slijtvast. Door diverse oppervlaktebewerkingen zoals polijsten, zoeten, vlammen, anticato, boucharderen en satinado krijgt het graniet telkens een andere uitstraling waardoor het uitstekend geschikt is voor vloeren (zowel binnen als buiten), muurbekleding, keukenbladen, wastafelbladen, douchebakken, tafelbladen, schouwen en grafmonumenten. Een gepolijst oppervlak is het diepst qua kleur, een ruwe bewerking geeft een fletser resultaat. Graniet kan zowel voor particulier gebruik als voor intensief gebruikte openbare ruimten gebruikt worden. 
Marmer en kalksteen bestaan uit kalk en daardoor niet bestand tegen zuren. Omdat marmer een lichte steensoort met een kristalstructuur is wordt het meestal gepolijst of gezoet. Door de fossielen die in kalksteen achterblijven zijn kalkstenen meer gekleurd. Marmer wordt veelal gebruikt voor vloeren, trappen en schouwen. Kalksteen is een zachte steen en wordt gebruikt voor vloerbedekking, schouwen en beelden. De meeste marmers zijn vorstbestendig, terwijl de meeste kalkstenen dit niet zijn. 
Leisteen bestaat uit heel veel fijne laagjes en wordt gewonnen door splijting. Leisteen is vrij zacht waardoor slijtage en schilfering zichtbaar wordt en onderscheidt zich door zijn ruwe uiterlijk dat over het algemeen niet als storend wordt ervaren. Leisteen kan een woning een bijzondere allure geven, wordt vaak gebruikt voor vloeren (buiten en binnen) en als muurbekleding maar ook tuintafels en zelfs salontafels worden vaak uitgerust met een leistenen tafelblad. 

 

Mogelijkheden

Voor grafstenen word meestal met het weerbestendige graniet gewerkt dat makkelijk in onderhoud is. Met onze moderne machines en gereedschappen is graniet ook in alle denkbare vormen te bewerken. Meestal wordt graniet glanzend gepolijst, maar ook verschillende andere bewerkingen, zoals verzoet, gezandstraald, gebrand, geborsteld of andere exclusieve bewerkingen zijn mogelijk. Grafmonumenten uit marmer of kalksteen kunnen ook worden geleverd, hoewel hierbij rekening gehouden moet worden met de specifiek eigenschappen ervan.

Hierbij worden de poriën van het materiaal gesloten. Het oppervlak is weerkaatsend met hoge glans. Aders, witte vlekken, aard en structuur van fossielen worden duidelijk. De kleur wordt versterkt.
Het oppervlak is effen en mat en vertoont een kleine lichte weerspiegeling. Er zijn bijna geen zichtbare groeven aanwezig. In natte ruimten geniet een gezoete vloer de voorkeur boven een gepolijste vloer, ditzelfde geldt voor druk belopen ruimtes.
Deze bewerking verwijdert zaagmarkeringen en resulteert in een effen oppervlak met fijne (zichtbare tot weinig merkbare) cirkelvormige streepjes.
Het oppervlak vertoont zaagsneden, kleine golvingen en streepjes. Afhankelijk van het type zaag kunnen de sporen evenwijdig of cirkelvormig zijn.
Een vlam wordt onder een hoek van 45° op de plaat gericht. De thermische schok veroorzaakt het wegspringen van de oppervlakkige korrels, wat een specifieke ruwe textuur teweegbrengt. Vooral de hardere soorten natuursteen worden gevlamd.
Een mechanische hamer slaat op de plaat en laat putjes achter op het oppervlak. Er kan variatie aangebracht worden in de grootte van de hamer en het aantal punten op de hamer. Deze afwerking is vooral geschikt voor buitentoepassingen.
Het oppervlak wordt onder hoge druk bestraald met fijne korreltjes, en krijgt hierdoor een ruw maar fijn gekorreld uiterlijk. Ook deze afwerking is vooral geschikt voor buitentoepassingen.
Het frezen van groeven in het oppervlak. Vaak toegepast aan de voorzijde van een (werk)blad.
Zorgt voor een authentieke uitstraling. Het oppervlak wordt zo bewerkt dat het wat grover wordt dan met bijvoorbeeld polijsten. Er wordt een lichte oneffenheid in de steen aangebracht.

Foto’s